Κάλυμνος
Πρωτεύουσα: Πόθια
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Η Κάλυμνος βρίσκεται νότια της Λέρου από την οποία τη χωρίζει ένας ομώνυμος στενός πορθμός (της Λέρου) ή διώρυγα Καλύμνου, ή "Διαπόρι", έχοντας ΝΑ την Κω και σε απόσταση 14 μιλίων προς Α τις τουρκικές ακτές της Μικράς Ασίας. Προς νότια έχει το Κρητικό πέλαγος και προς δυτικά και βόρεια το Ικάριο πέλαγος.
ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Η Κάλυμνος έχει έκταση 110 τ.χμ. και έχει 20.237 κατοίκους. Το έδαφος της νήσου είναι σχετικά πετρώδες, ορεινό με μικρές πεδιάδες συνολικής έκτασης 109 τ.χλμ. Τα βουνά της Καλύμνου είναι άδενδρα με κυριότερες κορυφές τον Προφήτη Ηλία, ακριβώς στο κέντρο της νήσου (760 μ.), την Κυρά Ψηλή ή Καραψηλή (700 μ.) στα ΝΑ και τη "Γαλατιανή" στο ΒΔ άκρο. Οι ακτές της Καλύμνου είναι σχετικά απόκρημνες σχηματίζοντας πολλά ακρωτήρια, όρμους και λιμένες. Ο σπουδαιότερος λιμένας είναι ο Ποθαίας (ΝΑ), ο Ριναίας βορειότερα, τα Πεζώντα ή Πέζοντας ακόμα βορειότερα, ο όρμος Παλαιονήσου (ΒΑ), ο Εμποριός (ΒΔ), τα Λινάρια νοτιότερα και το Πιθάρι προς Ν.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ένας επισκέπτης της Καλύμνου πρέπει να επισκεφτεί το κάστρο της Χρυσοχέρας, το Άντρο των Νυμφών, το Χριστό της Ιερουσαλήμ και το Μοναστήρι του Αγίου Σάββα. Στην Κάλυμνο σύμφωνα με επίσημες καταγραφές αναφέρεται η ύπαρξη περίπου 50 σπηλαίων. Μερικά από αυτά είναι:
Το σπήλαιο Κεφάλα.
Το σπήλαιο των Σκαλιών.
Το σπήλαιο των Επτά Παρθένων, ονομάζεται και σπήλαιο των Νυμφών ή του Φλασκά.
Το σπήλαιο Δασκαλειό.