Κάσος

 

Πρωτεύουσα: Φρυ

 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Εκτός από τον Όμηρο, ο Στράβων, επίσης, αναφέρει την Κάσο με το σημερινό της όνομα, καθορίζοντας μάλιστα επακριβώς τη θέση της. Ο Στέφανος Βυζάντιος γράφει ότι η Κάσος ονομαζόταν Άμφη –ίσως επειδή όποιος αντικρίζει το νησί από το βορρά νομίζει ότι είναι χωρισμένο στα δύο (αμφίς>Άμφη)– και Αστράβη, που σημαίνει σαμάρι, λόγω του σχήματός της. Ο Πλίνιος (V, 36) σημειώνει ότι η Κάσος ονομαζόταν κάποτε και Άχνη, γεγονός το οποίο οδήγησε στο συσχετισμό του ονόματος Κάσος με τη φοινικική λέξη ικάς (αφρός), επειδή τα κύματα του Καρπάθιου άφριζαν, όταν χτυπούσαν πάνω στους βράχους του νησιού. Έχει διατυπωθεί, επιπλέον, η άποψη ότι το νησί πήρε το όνομά του από τον Κάσο, τον πατέρα του Κλεόχου ή Κλεομάχου. Από την άλλη, σύγχρονοι ερευνητές θεωρούν, ότι η προέλευση της λέξης «Κάσος» όπως και πολλών άλλων ονομάτων νησιών, είναι προελληνική.

 

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Η Κάσος είναι ελληνική νήσος του νότιου Αιγαίου και το νοτιότερο από τα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο (ΝΔ). Έχει πέντε χωριά: την Αγία Μαρίνα, το Πόλι, την Παναγία, το Αρβανιτοχώρι και το Φρυ. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 990 κατοίκους. Είναι το 6ο  μεγαλύτερο και νοτιότερο νησί του συμπλέγματος. Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι το Φρυ. Διοικητικά οργανώνεται σε ένα δήμο και υπάγεται στο Επαρχείο Καρπάθου. Αυτό που αξίζει περισσότερο να επισκεφτείτε εδώ κάποιος επισκέπτης είναι το μικρό γραφικό λιμανάκι της Μπούκας, που παλιότερα χρησίμευε ως πειρατικό καταφύγιο, ακριβώς δίπλα στο κεντρικό λιμάνι.

 

ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Η Κάσος είναι ένα βραχώδες, άγονο και ορεινό με μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις  νησί της Δωδεκανήσου με έκταση 66,41 τ.χμ. και μήκος ακτογραμμής 59 χλμ. Έχει σχήμα περίπου ρομβοειδές, επίμηκες με μέγιστο μήκος από Ακρωτήρι Αυλάκι μέχρι Ακρωτήρι Ακτίνα 19,8 χλμ. και μέγιστο πλάτος (στο μέσον σχεδόν της νήσου) 7,7 χλμ.  Υψηλότερες κορυφές των βουνών της είναι: ο Πρίωνας (601 μ.), ο Περίολας (504 μ.) και ο Κόρακας (494 μ.) και ακολουθούν το Σύσφι, οι Τρούλλες, τα Δώματα, ο Άη Γιώργης και η Μυρτώ.